Opleiding en professionalisering docenten hoger beroepsonderwijs

De kwaliteit van het hoger onderwijs wordt voor een groot deel bepaald door vakmanschap en expertise van docenten. Het team hoger onderwijs onderkent dit en leidt docenten op die het verschil maken voor studenten. Ons uitgangspunt daarbij is dat docenten eigenaar zijn van hun eigen leerproces en dat opleiders hen in hun ontwikkeling begeleiden. Wij schrijven cursisten niet voor hoe het moet, maar reiken hen gereedschappen voor de onderwijspraktijk aan waar zij zelf een keuze uit kunnen maken. Hieronder treft u een overzicht aan met cursussen en opleidingen voor docenten en teams in het hoger beroepsonderwijs.

Opleidingen

img_bullet_red
Academische modules voor hbo-docenten
In deze modules leert u hoe u innovaties in uw onderwijspraktijk op een wetenschappelijk onderbouwde wijze kunt beoordelen en verbeteren.
img_bullet_red
Basisopleiding hbo-docent
Didactische opleiding, gericht op het behalen van de `Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheden’ (BDB).
img_bullet_red
English coursesTeaching qualification programme for lecturers in universities of applied sciences (English version of the 'Basisopleiding hbo-docent')
This course is designed for hbo lecturers who do not yet possess a teaching qualification (‘Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid’ or BDB).
img_bullet_red
Docentenopleiding hbo-docent medisch-biologische vakken
Na een medisch-biologische master kunt u deze opleiding tot hbo-docent volgen.
img_bullet_red
Leergangen Opleiden in de zorg I en II
Bent u zorgdocent of praktijkopleider/begeleider in een zorginstelling? De twee  leergangen  bestaan uit verschillende modules waarmee u zelf een vakgericht professionaliseringstraject kunt samenstellen.
img_bullet_red
Master docent HGZO
Een door de NVAO geaccrediteerde hbo-master die opleidt tot innoverende zorgdocent. 
img_bullet_red
Opleidingen lerarenopleiders
Opleiding, cursussen (modules) voor lerarenopleiders en schoolopleiders.


Cursussen

img_bullet_red
Breinprikkelend Presenteren
Wat gebeurt er in het brein van toehoorders tijdens een presentatie? Kennis van relevante hersenstructuren wordt toegepast in effectieve presentatievormen.
img_bullet_red
Coaching van studenten
U leert verschillende niveaus van communiceren herkennen en gebruiken, zoals: verhelderen en confronteren, valkuilen en flow, grenzen stellen en authentiek coachen.
img_bullet_red
Motiverend begeleiden
Lukt het uw studenten een gewenste beroepshouding aan te nemen en naar ander gedrag te begeleiden? Motivational interviewing is een effectieve techniek.
img_bullet_red
Basiskwalificatie Examinering (BKE)
In de bijeenkomsten staan de verschillende fasen van de toetscyclus centraal. U vervaardigt een adequaat ingerichte toets, die aansluit bij het beleid van de instelling.
img_bullet_red
Hbo studenten leren onderzoeken
In deze cursus verdiept u zich in de didactiek van het leren onderzoeken van hbo-studenten.
img_bullet_red
Eindassessment ten behoeve van Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB)
Wanneer u ruime onderwijservaring heeft en u kunt aantonen dat u competent bent als HBO-docent, kunt u een eindassessment laten afnemen.
img_bullet_red
English coursesTeaching Effectively in English
During the course, you will expand your active knowledge of terminology and phrases necessary for teaching.

Maatwerk, advies en begeleiding

img_bullet_red
Het team Hoger Onderwijs verzorgt voor hogescholen, afdelingen of op individuele basis graag een cursus of workshop op maat. Neem hiervoor contact op met Sjoerd Sinke, coördinator Hoger Onderwijs, sjoerd.sinke@vu.nl of (020) 59 81517..