Beroepsperspectief Psychologie

Heb je je bachelor gehaald, dan draag je de titel Bachelor of Science. De meeste studenten kiezen ervoor om hierna door te gaan met een masteropleiding. Binnen de masteropleiding Psychologie zijn er vijf éénjarige mastertrajecten:

Mastertraject Arbeids- en organisatiepsychologie

Studenten die het mastertraject Arbeids- en Organisatiepsychologie hebben afgerond, komen terecht in personeels- of organisatieafdelingen van grote bedrijven. Denk daarbij aan functies als personeelsmanager, trainer, opleider, als selectiepsycholoog of intern organisatieadviseur. Je kunt ook als coach of extern organisatieadviseur terecht komen bij een organisatieadviesbureau. Of bij selectiebureaus, onderwijsinstellingen of onderzoeksinstituten. Ook zijn arbeids- en organisatiepsychologen gewild in algemene managementfuncties.

Mastertraject Klinische ontwikkelingspsychologie

Waar werkt de klinisch ontwikkelingspsycholoog?

Als afgestudeerd klinisch ontwikkelingspsycholoog kun je werken als basispsycholoog in de geestelijke en algemene gezondheidszorg in een eerstelijnspraktijk of in een GGZ-instelling. Steeds meer klinisch ontwikkelingspsychologen zijn werkzaam in scholen en bij schoolbegeleidingsdiensten, als beleidsmedewerker of als onderzoeker op het gebied van de klinische ontwikkelingspsychologie. Als klinisch ontwikkelingspsycholoog ben je als geen ander in staat wetenschap en praktijk te verbinden bij de diagnostiek van problemen bij kinderen en adolescenten, bij de keuze van interventies en behandelingen en bij de advisering aan ouders, leerkrachten, behandelaars en beleidsuitvoerders. Je hebt geleerd op systematische wijze klinisch relevante informatie te verzamelen en hieruit de essentie te halen en over te brengen aan anderen, op elk niveau.

Klinische neurospychologie

Waar werkt de klinisch neuropsycholoog?

Heb jij de master klinische neuropsychologie afgerond? Dan ga je wellicht werken in (algemene (kinder)ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen en GGZ-instellingen. Vraagstellingen van neuropsychologische aard komen tegenwoordig steeds vaker in het beroepsveld voor. Dit schept kansen voor jou als afgestudeerd klinische neuropsycholoog. Nadat je werkervaring hebt opgedaan, kun je diverse postdoctorale opleidingen volgen waarmee je diverse BIG-registraties kunt halen. Daarnaast bestaan er veel specialisatie mogelijkheden binnen het wetenschappelijk onderzoek, door middel van een promotietraject.

Klinische psychologie

Waar werkt de klinisch psycholoog?

De klinisch psycholoog is werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en aanverwante gebieden. Het voornaamste werkgebied is het behandelen, onderzoeken en diagnosticeren van cliënten met psychische stoornissen en psychosociale problemen in GGZ instellingen, psychiatrische ziekenhuizen en (eerstelijns) psychologen praktijken. Klinisch psychologen zijn werkzaam bij justitie voor o.a. behandeling in de TBS kliniek, risicotaxatie van daders, maar ook bij politie en leger voor o.a. training, preventie werkzaamheden en behandeling van onder meer PTSS. Klinisch psychologen werken in het bedrijfsleven o.a. op het gebied van preventie, coachen, assessment en training. Daarnaast zijn klinisch psychologen ook werkzaam in de somatische gezondheidszorg (ziekenhuizen) en verpleeghuizen (adviseren, onderzoeken en behandelen).

Psychologie: Mastertraject Sociale psychologie

Als sociaal psycholoog ben je breed inzetbaar. Bijvoorbeeld als coach, trainer, ‘mediator’, als ‘fundraiser’ of als organisatieadviseur. Sociaal psychologen vinden daarnaast vaak werk als beleidsadviseur bij de gemeente of overheid. Tevens kun je denken aan beroepsvelden zoals communicatieadviseur, voorlichting of journalistiek. Ook kun je aan de slag als wetenschappelijk onderzoeker aan een universiteit of als onderzoeker bij een marktonderzoeksbureau of de overheid. Sociaal psychologen zijn daarnaast zeer gewild in algemene managementfuncties.

Onderzoek

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een carrière in het wetenschappelijk onderzoek met een van de volgende tweejarige onderzoeksmasters: Social Psychology, Cognitive Neuropsychology, Clinical and Developmental Psychopathology, Neurosciences of Cognitive Science. Lees meer over de onderzoeksmasters.

Vervolgopleidingen

Wil je klinisch psycholoog of gezondheidszorgpsycholoog worden? Dan moet je na je afstuderen nog twee tot vijf jaar een intensieve vervolgopleiding doorlopen. Alleen dan kun je door de overheid geregistreerd worden. Deze route volgen met name klinisch psychologen, klinisch kinder- en jeugdpsychologen en klinisch neuropsychologen. Daarnaast zijn er nog diverse opleidingen waarmee je je bijvoorbeeld kunt bekwamen in een bepaalde therapievorm of in management.