Studententeam PULSE racing wint Cybathlon 2020

Het studententeam PULSE Racing van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft vrijdagavond 13 november de Cybathlon 2020 Global Edition gewonnen binnen de discipline Functionele Elektrische Stimulatie (FES-) race.

16-11-2020 | 10:20

Het studententeam, ook wel het dreamteam van de VU genoemd, begeleide en trainde Sander Koomen die de gouden medaille behaalde door de snelste tijd neer te zetten in de 1200 meter lange fietswedstrijd in Zurich. Voor PULSE Racing was het hun debuut aan de Cybathlon en Koomen fietste een persoonlijke record: een tijd van 2 minuten en 40 seconden.

Trapbeweging op ligfiets
De FES-race is de categorie voor atleten met een dwarslaesie. Door de dwarslaesie zijn zij niet meer in staat om zelfstandig te fietsen. Functionele elektrische stimulatie maakt het voor hen mogelijk om een trapbeweging uit te voeren op een ligfiets. De fiets is ontwikkeld door bewegingswetenschappenalumni Rik Berkelmans van BerkelBike uit Sint-Michielsgestel. Het VU-studententeam PULSE Racing is opgericht om FES-technologie door te ontwikkelen voor mensen met een dwarslaesie en de atleten te begeleiden. In het team zitten studenten bewegingswetenschappen van de faculteit Gedrag- en Bewegingswetenschappen en wordt er samengewerkt met BerkelBike.

Functionele Elektrische Stimulatie
De race bestond uit het zo snel mogelijk fietsen van 1200 meter middels elektrostimulatie. De atleet, Sander Koomen, heeft een dwarslaesie waardoor hij niet in staat is om zijn eigen benen aan te sturen. Dit gebeurt met behulp van functionele elektrostimulatie (FES). Bij deze techniek worden korte elektrische signalen via elektroden op de huid naar de spieren geleid. Hierdoor worden de juiste beenspieren op het juiste moment gestimuleerd, zodat er een trapcyclus ontstaat.