VU benoemt Nienke van Atteveldt tot URC - hoogleraar

De VU benoemt per 1 januari Nienke van Atteveldt tot hoogleraar in het University Research Chair (URC) programma.

16-12-2019 | 15:36

Met het URC-programma erkent de VU uitmuntende wetenschappers die worden beschouwd als aankomend leiders in hun vakgebied. Zij zijn geselecteerd vanwege hun excellentie en potentie voor de toekomst.  

Nienke van Atteveldt doet onderzoek op het gebied van motivatie om te leren bij leerlingen. Haar onderzoek heeft als uiteindelijk doel dat zoveel mogelijk kinderen met plezier leren. Jongeren ervaren steeds meer prestatiedruk en stress op school of tijdens hun studie. Het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld kan positief bijdragen aan motivatie en weerbaarheid tegen falen en stress. Van Atteveldt en haar team onderzoeken de interactieve ontwikkeling van zelfbeeld (waaronder mindset), hersenmechanismen voor het verwerken van fouten en feedback, en prestaties en welzijn op school. Ook hebben ze een interventie ontwikkeld om scholieren hun eigen invloed op hun leerprocessen te laten ervaren door middel van EEG-neurofeedback. 

Een ander belangrijk thema in haar onderzoek is het verbinden van hersenonderzoek en maatschappij, en de onderwijspraktijk in het bijzonder, door onderzoek naar communicatie over neurowetenschap. Hoe komt neurowetenschappelijk onderzoek terecht bij het publiek of in de praktijk, en waar is dit proces te verbeteren om wetenschappelijke inzichten op de juiste manier op de juiste plaats te krijgen. 

Nienke wordt voor een periode van vijf jaar benoemd als URC-hoogleraar. Meer informatie over het onderzoek van Nienke van Atteveldt: https://leren-voor-later.nl/