Kleine hersenen betrokken bij visuele waarneming

Met behulp van hersenscans toonden wetenschappers aan dat de kleine hersenen maar liefst vijf verschillende representaties van de visuele ruimte bevatten.

20-05-2019 | 13:26

Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het het Spinoza Centre for Neuroimaging – KNAW. Hiermee wordt duidelijk dat dit hersengebied nauwer betrokken is bij visuele waarneming dan eerder werd gedacht. Tot voor kort werden de kleine hersenen voornamelijk met beweging in verband gebracht. De bevindingen zijn op 9 mei gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Voorheen werd visuele waarneming uitsluitend toegeschreven aan de grote hersenen, maar dat is onterecht, blijkt nu uit onderzoek van wetenschappers van het Spinoza Centre for Neuroimaging – KNAW en de VU. Zij zagen dat ook de kleine hersenen sterk en specifiek reageren bij visuele waarneming. Het hersengebied heeft zelfs vijf verschillende kaarten van de visuele omgeving opgeslagen.

VU-onderzoeker Tomas Knapen en verbonden aan het Spinoza Centre: “Het gros van hersenonderzoek richt zich op de grote hersenen, maar daar moet verandering in komen. Om de hersenen beter te begrijpen en hersenaandoeningen te kunnen genezen, moeten we ook naar de kleine hersenen kijken. Dit hersengebied is betrokken bij tal van hersenaandoeningen, maar wordt tot nu toe ondergewaardeerd in de wetenschap.”

190520_KleineHersenen_ThomasKnapen_TextKleine hersenen
Met deze studie zetten de wetenschappers de kleine hersenen in de schijnwerpers. De kleine hersenen, ook wel cerebellum genoemd, werden eerder vooral in verband gebracht met het faciliteren en controleren van bewegingen, maar er kan nu dus een extra functie aan de takenlijst worden toegevoegd. Mede dankzij deze ontdekking groeit het besef dat de kleine hersenen essentieel zijn voor allerhande cognitieve functies, zoals waarneming en geheugen.