PULSE Racing team laat patienten met een dwarslaesie weer fietsen

In studiejaar 2017-2018 is het PULSE Racing team opgezet door drie enthousiaste masterstudenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

21-11-2018 | 14:44

Hun doel was om Functionele ElektroStimulatie (FES) bekender en toegankelijker te maken in Nederland. FES is een systeem dat de zenuw van een spier van buitenaf stimuleert zodat de spier samengetrokken wordt. Normaal gesproken sturen de hersenen elektrische signalen vanuit het centraal zenuwstelsel naar de spieren zodat het lichaam weet hoe het moet bewegen. Wordt deze aansturing verstoord, bijvoorbeeld door een ziekte, of verlamming, dan krijgen de spieren geen signalen meer.

PULSE Racing richt zich op mensen met een dwarslaesie. Het eerste PULSE Racing team heeft samen met hun dwarsleten (atleten met een dwarslaesie) de eerste periodes getraind met behulp van FES. Dit studiejaar is het tweede team van start gegaan om PULSE Racing verder te laten groeien.

Vondelgames
Op 15 september 2018 organiseerde partner Reade, centrum voor revalidatiegeneeskunde en reumatologie in Amsterdam, voor het vierde jaar op rij de Vondelgames. Dit is een dag waarop er verschillende soorten races worden gehouden. Dit jaar waren de Vondelgames extra speciaal voor het PULSE Racing team. Er werd namelijk voor het eerst een onderdeel toegevoegd waarbij gebruik werd gemaakt van Functionele ElektroStimulatie (FES) voor mensen met een dwarslaesie op een fiets. Het eerste PULSE Racing team organiseerde dit onderdeel en liet hier hun atleten fietsend tegen elkaar strijden op deze speciale fiets, de “Berkelbike”. Bekijk hier een video waarin wordt uitgelegd hoe FES werkt op een Berkelbike voor mensen met een dwarslaesie.

Lyon Cyber Bike
In september dit jaar was PULSE Racing aanwezig bij de Lyon Cyber Bike, een evenement omtrent het fietsen met FES. Tijdens dit evenement heeft het team kennis gemaakt met nieuwe technieken en de andere teams. Naar aanleiding van de nieuwe bevindingen zijn de eerste contacten gelegd met de TU Delft die wellicht op technisch gebied kan bijdragen aan de verbetering van de fiets. Het training- en propulsieteam zijn daarnaast hard aan het trainen met de atleten.

Cybathlon 2020
In 2020 doet PULSE Racing mee aan de Cybathlon in Zürich. De Cybathlon is een internationaal toernooi waarin mensen met een lichamelijke handicap het tegen elkaar opnemen om dagelijkse taken uit te voeren met behulp van geavanceerde technische systemen. Het vergroten en toepassen van de kennis op het gebied van FES is dus essentieel om een goede prestatie neer te zetten.

Fietsen in Nederland
Naast de deelname aan de Cybathlon heeft PULSE Racing ook als doel om het trainen en fietsen met FES bekender en toegankelijker te maken binnen Nederland. Om dit te bereiken was PULSE aanwezig op verschillende evenementen van de VU. Zo kwamen op 30 oktober projectleiders van verschillende universiteiten van Nederland een kijkje nemen bij het project. Daarnaast was PULSE aanwezig op de bachelor open dagen op 2 en 3 november voor toekomstige scholieren. Een week later werd er een workshop georganiseerd tijdens de Carrièredag van de studie Bewegingswetenschappen en was PULSE aanwezig op de bedrijvenmarkt. Komend jaar zal PULSE vaker te vinden zijn zowel binnen als buiten de VU en wordt er hard aan gewerkt om stichting PULSE Racing voort te bouwen op de start van afgelopen jaar.

181121_PULSERacing_Tekst

PULSE Racing zoekt
Het bekender en toegankelijker maken van FES binnen Nederland en een goede prestatie neerzetten tijdens de Cybathlon 2020 kan PULSE Racing niet alleen. Daarom is PULSE Racing altijd op zoek naar nieuwe inzichten en financiële steun om dit te verwezenlijken. Vraag jij je af wat je hieraan kan bijdragen, wil jij onderdeel zijn van dit enthousiaste team of kun jij PULSE Racing in contact brengen met interessante partijen? Neem dan contact met ons op! Stuur een mail naar info@pulseracing.nl, kijk op onze website www.pulseracing.nl of like en volg onze Facebook PULSE Racing. Wij zijn namelijk nog op zoek naar mensen met ervaring op het gebied van sponsoring, communicatie of werktuigbouwkunde.