Psychologie

Al sinds de oprichting in 1880 staat de VU voor een onderscheidende manier van wetenschap toepassen. We vragen van onze ruim 23.000 studenten, onderzoekers, promovendi en medewerkers dat ze verder kijken: verder dan het eigenbelang, het eigen vakgebied, verder dan het bekende, verder dan het hier en nu. Van brein tot genetica: het begint allemaal bij onze grenzeloze nieuwsgierigheid naar ons denken, voelen en gedrag. Hoe werken emoties? Wat is intelligentie? Hoe vindt sociale interactie plaats?

In het verlengde hiervan vinden razend interessante ontwikkelingen plaats op klinisch gebied. Denk aan onderzoeken naar aandoeningen als dementie, depressie en autisme, die leiden tot effectieve behandelingen, ook op het vlak van e-health. Stuk voor stuk voortkomend uit fundamentele kennis en inzichten in mentale processen.

Getriggerd? Graag stellen we je ter kennismaking twee van onze Psychologie-onderzoekers voor. 

Lot Verburgh - 200x200Lot Verburgh
Een gezonde geest huist in een gezond lichaam - als fanatiek sporter weet ik dat dit een waarheid als een koe is. Afgelopen maart heb ik mijn promotieonderzoek afgerond, dat bestond uit twee delen die waren geïnspireerd op geest en lichaam. Het eerste deel ging over de relatie tussen beweging en neurocognitief functioneren bij kinderen.

Lees verder >
Erik Scherder - 200x200Erik Scherder
Als hoofd van de afdeling Klinische Neuropsychologie doe ik veel onderzoek naar de invloed van bewegen op het brein. Gaan onze hersenen ook beter werken als we meer bewegen? Bij mensen – jong en oud – die lui zijn geworden, blijkt dat inderdaad het geval.

Lees verder >