Alumni aan het werk

 

Inger_van_NesDe ervaren theologe Inger van Nes hielp theologiestudent Ruben van de Belt over zijn onzekerheid heen. “Voor mij voelde studeren en het werkzame leven als twee verschillende werelden. Alsof je weer onderaan de ladder begint.” Hij kreeg haar coaching als onderdeel van de VU StudenTalentprijs.
Carlijn BoutenZe studeerde bewegingswetenschappena aan de VU en werkt aan biomaterialen die het lichaam aanzetten zelf nieuwe bloedvaten, bot en kraakbeen te maken. Carlijn Bouten leidt aan de TU Eindhoven een van de zes Nederlandse onderzoeksprogramma’s die 8 mei een Zwaartekrachtsubsidie van 18,8 miljoen euro kregen. Aan drie andere werken VU-wetenschappers mee.
Silvia TisanovicZe wou de harten van kinderen raken, daarom ging Silvia Tisanovic pedagogiek studeren. Ze voltooide de studie in 2002, maar kreeg vlak daarna een psychose. Ze hoopt nu op een baan in de GGZ als ervaringsdeskundige.
PedagogiekdrieluikInmiddels zijn er meer dan 100.000 VU-alumni. Waar kwamen zij na hun studie terecht? In deze rubriek portretteren we zes wekelijks drie alumni die dezelfde opleiding deden. Deze keer: pedagogiek.
MirjamBakkerMirjam Bakker (36) stond begin 2002 in Advalvas met haar studentenkamer aan de Hartenstraat. Hoe woont de toenmalige student arbeids- en organisatiepsychologie 14 jaar later? ‘Wij ontwerpen alles om dit schilderij heen.’
Nadia van der Spek_nieuwWat voor zin heeft het leven nog als je weinig tijd rest of niet meer kunt werken? Psycholoog Nadia van der Spek promoveerde bij de VU op onderzoek naar zingevingstherapie na kanker.  
Chantal Achterberg_nieuwIn Londen won ze al brons met de vrouwenacht, maar in Rio blonk de zilveren medaille om haar nek. Met de vrouwen dubbelvier veroverde ze de eerste roeimedaille voor TeamNL. VU Magazine sprak  de Olympische medaillewinnares en alumna bewegingswetenschappen Chantal Achterberg.
sportdrieluikInmiddels zijn er wel 100.000 VU-alumni. Waar komen zij na hun studie terecht? In deze rubriek portretteren we maandelijks drie alumni die dezelfde opleiding deden. Deze keer een speciale sporteditie: 3 studies, 3 banen.
Frans van Dijk_nieuwFrans van Dijk, alumnus bewegingswetenschappen en prestatiemanager wielrennen, zeilen en schermen bij TeamNL was bij de Olympische Spelen in Rio. Van Dijk is nauw betrokken bij de ontwikkeling en versterking van topsportprogramma’s in diverse sportdisciplines.
Paul Schermers_nieuwDe echte sportliefhebbers volgens veel Olympische wedstrijden op de voet. Sport op topniveau blijft tenslotte niet te versmaden. Nog interessanter is het als het volgen van die wedstrijden gebeurt met kennis van zaken over die topprestaties. Drs. Paul Schermers, alumnus bewegingswetenschappen en medewerker Topsport Topics bij Kenniscentrum Sport over de voorwaarden voor het leveren van topprestaties.
Miriam van Reijen_nieuwDat vezels gezond waren, was wel bekend. Maar zó gezond? In Het Hardloperskookboek van alumna Miriam van Reijen staat het allemaal beschreven. Deel twee ligt nu in de winkel, vol nieuwe tips en recepten om je sportieve prestaties te verbeteren en gezond te blijven.
Carole Thate_nieuw

 Zeventien jaar lang sprak VU alumna en voormalig hockeyster Carole Thate dagelijks met Johan Cruijff, als leider van zijn Foundation. Sinds zijn dood staat ze in de ‘doe-modus’ om zijn erfenis op de rails te houden.

Levi Heimans_nieuwDocent en oud-baanwielrenner Levi Heimans over hoe hij vier keer Nederlands kampioen baanwielrennen werd en tegelijkertijd Bewegingswetenschappen studeerde.
Marieke Haaker Rinie Ariens_nieuw“Wat verdient een psycholoog nou eigenlijk?” Het vragenrondje loopt ten einde, de studenten hebben het nog niet gevraagd, dus stelt HRM-docent Kilian Wawoe deze hamvraag maar aan de aanwezige psychologen die over hun loopbaan hebben verteld.
Jasper de Beus_nieuwBewegingswetenschapper Jasper de Beus  liep stage bij het Leger des Heils in Tanzania en bij het Ministerie van Defensie. Inmiddels is hij werkzaam bij Motekforce Link waar hij productmanager is van de C-Mill; een medische loopband die wordt gebruikt voor revalidatie, met als doel het looppatroon van mensen te verbeteren.
Reinouw Westra_nieuwMensen inzicht geven en ze een stapje vooruit helpen. Daar doet Reinouw Westra het voor. Niet alleen als trajectbegeleider bij Nieuwe Koers, maar ook als buddy voor jongeren met psychische problemen en als gespreksleider bij WOMEN Inc. ‘Ik voel me beter als ik bezig ben.’
Jac Orie_nieuwHij ziet zijn werk als één groot experiment. Genietend van het werken met jonge mensen is hij voortdurend bezig met wetenschap. Niet meer dan logisch dat Jac Orie zijn werk in de topsport nu combineert met onderzoek aan de VU. ‘Dat geeft verdieping aan mijn werk, wat me een betere coach maakt.’
Femke Hoekstra_nieuwBewegingswetenschapper Femke Hoekstra doet bij het UMCG in Groningen onderzoek naar hoe mensen met een beperking of een chronische ziekte meer baat kunnen hebben bij een actieve levensstijl. ‘Er is nog veel te winnen.’
Maleene de Ridder_nieuwMaleene de Ridder werd uitgeloot voor geneeskunde: weg droom. Maar bewegingswetenschappen paste veel beter bij haar. Eerst hielp ze fysieke werk gerelateerde klachten bestrijden en voorkomen, nu pakt ze de mentale gezondheid van werknemers aan. Zo kan ze toch velen van ons beter maken. Lees haar tips voor druk-druk-drukke mensen.
Heleen Riper_nieuwInternettherapie is net zo effectief als echte therapeutische gesprekken. Toch past de geestelijke gezondheidszorg nog weinig nieuwe technieken toe, legde alumna psychologie en hoogleraar e-mental-health Heleen Riper uit in Advalvas.
Kilian Wawoe-nieuwEen mooie carrière bij ABN Amro lachte hem toe, maar de onvrede over het bonussysteem groeide. Kilian Wawoe brak met de bank en stond met lege handen, maar niet voor lang.