Lianne Bakkum

Alumna Pedagogische Wetenschappen: Orthopedagogiek

Lianne BakkumIk ben Lianne Bakkum en ik ben sinds eind 2017 promovendus (PhD-student) aan University of Cambridge. Hiernaast ben ik gastonderzoeker bij de VU (sectie Ontwikkelingspedagogiek). In mijn onderzoek kijk ik naar uitingen van onverwerkt verlies en trauma bij ouders en de overdracht van deze ervaringen op de gehechtheidsrelatie met hun baby’s.

Wat vind je waardevol aan het werk dat je doet? 
Ik vind het waardevol om bij te kunnen dragen aan onbeantwoorde vragen in het onderzoek naar gehechtheid en trauma. Daarnaast waardeer ik de mogelijkheden die je als promovendus hebt om jezelf te ontwikkelen, zowel op het gebied van onderzoeksvaardigheden, maar ook het managen van een project, samenwerken met andere onderzoekers, en het begeleiden van studenten. Mijn onderzoek is erg afwisselend: ik gebruik machine learning en andere data-analysetechnieken, maar verdiep me ook in historische vragen.

In welke opzichten voldoet het werk aan de verwachting die je als student had? 
Tijdens mijn studie heb ik meegelopen met promovendi binnen de sectie Ontwikkelingspedagogiek zodat ik een beeld kon vormen van het werk. Wat me vooral opviel was dat elk promotietraject verschillend is en dat ook de werkzaamheden van dag tot dag kunnen verschillen. Soms kun je een paar weken bezig zijn met dataverzameling, en soms ben je hele dagen aan het schrijven. Echt specifieke verwachtingen over mijn eigen onderzoek had ik toen nog niet, enkel dat ik me zou kunnen verdiepen in een onderwerp dat ik interessant vond, en dat ik veel zou leren… Die verwachtingen zijn wel uitgekomen.

Hoe heb je de aansluiting tussen je opleiding en het werkveld ervaren?
De aansluiting vond ik prima. Over het algemeen zijn er veel promovendi die een research master hebben gedaan, maar dat is niet per se nodig om in het onderzoek te werken. Ik heb de klinische master Orthopedagogiek gedaan, maar ik heb de klinische stage ingeruild voor een onderzoeksstage. Hierdoor heb ik ervaring op kunnen doen in het onderzoek.

Hoe ben je in je huidige functie terechtgekomen?
Tijdens mijn masterscriptie kwam ik erachter dat ik onderzoek erg leuk vond en dat ik er meer ervaring in op wilde doen. Mijn scriptiebegeleider vertelde me dat het mogelijk was om een onderzoeksstage te doen in plaats van een klinische stage. Dit heb ik toen gedaan. Na mijn afstuderen heb ik nog even op de afdeling gewerkt als onderzoeksassistent, en toen kreeg ik de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor een promotieplek.

Heb je advies voor onze huidige studenten?
Als je het onderzoek in wil gaan, wees niet bang dat je nog niet alles weet of kan, want je krijgt veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Het is een groot avontuur!