Julia van Oenen

Alumna Psychologie: klinische psychologie

Julia van OenenIk ben Julia van Oenen en ik heb  de bachelor Psychologie en de master Klinische Psychologie gevolgd. Daarna heb ik een opleiding tot cognitief gedragstherapeut gedaan, EMDR-therapeut, GZ-psycholoog en docent (BKO) gevolgd.

Waar werk je en wat is je functie?
Ik werk bij Altrecht op een polikliniek voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek (GIT-PD). Ik geef vooral veel schematherapie (behandeling gericht op persoonlijkheid) en traumabehandeling. Nu ik dit schrijf is mijn functie: psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog, maar over een paar weken is mijn functie GZ-psycholoog.

Hoe heeft je carrière er tot nu toe uitgezien?
Tijdens mijn studie ben ik begonnen als student-assistent op de afdeling klinische psychologie. Daarnaast gaf ik in mijn master af en toe werkgroepen aan bachelor studenten. Toen ik klaar was met mijn master ben ik twee dagen per week gaan werken in een kliniek als basispsycholoog en daarnaast ben ik docent geworden bij de opleiding Psychologie aan de VU. Na twee leuke jaren wilde ik me toch meer gaan richten op de praktijk en ben ik fulltime aan de slag gegaan als basispsycholoog bij een polikliniek voor angst en stemming. Na drie jaar daar met veel plezier gewerkt te hebben ben ik aangenomen voor de opleiding tot GZ-psycholoog (bij een ander bedrijf). Daar werk ik nu en krijg ik over een paar weken een baan als GZ-psycholoog.

Wat vind je waardevol aan het werk dat je doet?
Het cliché antwoord wellicht, maar het is natuurlijk waardevol om een bijdrage te kunnen en mogen leveren aan iemands herstel. Dat doe ik elke dag met veel plezier. Het is bijzonder om een tijdje naast iemand te mogen staan en te mogen meekijken in iemands leven. 

In welke opzichten voldoet het werk aan de verwachting die je als student had?
In veel opzichten lijkt het werk wat ik nu doe denk ik op wat ik had gedacht en had gehoopt toen ik studeerde, maar het is ook in heel veel opzichten heel anders gebleken. Toen ik mijn master deed dacht ik dat ik het heel graag zou willen werken op een polikliniek voor mensen met angst en stemmingsklachten. En alhoewel ik het een hele leuke tijd heb gevonden denk ik dat ik uiteindelijk eindig met een hele andere doelgroep. We gaan zien wat de toekomst brengt :)

Hoe heb je de aansluiting tussen je opleiding en het werkveld ervaren?
Met de meeste vakken in de bachelor was relatief weinig aansluiting met het werkveld. Met de master daarentegen heb ik veel aansluiting gehad. Dit komt natuurlijk ook door de keuzevakken en de keuzes die ik hierin heb gemaakt. Het vak psychose en pre-psychotische beelden bijvoorbeeld was heel handig in mijn tijd in de kliniek en het vak suïcide en suïcidepreventie gebruik ik nu dagelijks!

Hoe ben je in je huidige functie terechtgekomen?
Door heel veel solliciteren, doorzetten en natuurlijk een gezonde dosis mazzel.

Heb je advies voor onze huidige studenten om hun droombaan te vinden?
Niet opgeven en wie weet ga je andere dingen nog wel leuker vinden dan je dacht. Iets nieuws proberen kan zo maar tot allerlei hele leuke nieuwe paden leiden.