Human Movement Sciences

Premasterprogramma

Als je een andere vooropleiding hebt gevolgd dan Bewegingswetenschappen, zul je waarschijnlijk een premasterprogramma moeten volgen voordat je kunt worden toegelaten tot een van de masteropleidingen van Bewegingswetenschappen. Hieronder kun je vinden of dat voor jou het geval is. Een premasterprogramma bestaat uit een aantal cursussen uit de Bacheloropleiding Bewegingswetenschappen. De samenstelling van het programma is afhankelijk je vooropleiding en van welke specialisatie je wilt doen in de Master. 

Aanmelden en collegegeld 
Aanmelden is mogelijk tot 1 juni.
Als je geregistreerd staat als premasterstudent bedragen de kosten voor het standaard premasterprogramma de helft van het wettelijke collegegeld
Indien jouw specifieke programma meer dan 30 EC omvat, komt daar per EC €34,- bij.
Je kunt het premasterprogramma slechts een keer volgen. Na 1 jaar vervallen de resultaten van het premasterprogramma. Je dient dus alle cursussen van het premasterprogramma in 1 jaar af te ronden.

Wie hoeft geen premasterprogramma te volgen? 
Studenten die in het bezit zijn van een van de volgende WO-bachelordiploma's kunnen direct instromen in de Master Human Movement Sciences. Zij hoeven dus geen premasterprogramma te volgen:

 • Bewegingswetenschappen (VU)
 • Bewegingswetenschappen (RUG) 
 • Gezondheidswetenschappen met major Bewegingswetenschappen (UM) 
 • Medische Wetenschappen met major Bewegingswetenschappen (UM)
 • Medische Wetenschappen met major Bewegingswetenschappen (Radboud Universiteit)

Wie moet een premasterprogramma volgen?

 • De meeste studenten met een ander relevante WO-Bachelordiploma dan hierboven genoemd moeten een premasterprogramma volgen. Afhankelijk van je vooropleiding kunnen specifieke vakken op het gebied van onderzoeksmethoden, wiskunde en/of statistiek misschien uit het programma worden geschrapt.
 • Studenten met een relevant hbo-bachelordiploma volgen het standaard premasterprogramma.
  Relevante hbo-bacheloropleidingen zijn onder andere:
  • Bewegingstechnologie
  • Fysiotherapie
  • Lichamelijke opvoeding (ALO)
 • Studenten met een ander hbo-bachelordiploma: Afhankelijk van je vooropleiding wordt bepaald of je tot het premasterprogramma kunt worden toegelaten. Waarschijnlijk zijn extra cursussen nodig om deficiënties weg te werken (anatomie, fysiologie en/of psychologie).

Inhoud van het programma
Het standaard premasterprogramma voor hbo-studenten met een relevante vooropleiding (Fysiotherapie, Bewegingstechnologie, ALO) omvat de volgende cursussen:

AMPO- en bewegingstechnologiestudenten met een science minor kunnen contact opnemen met de studieadviseur Human Movement Sciences om te kijken of hun premasterprogramma kan worden ingekort.

Voor studenten die de Sport Psychology track willen volgen in de Master is het volgende premasterprogramma samengesteld: 

Voor studenten met een WO-bachelordiploma in Psychologie geldt dat zij geen vast premasterpakket hoeven te volgen, maar vóór de start van de opleiding op eigen gelegenheid een eventuele deficiëntie in anatomie en fysiologie moeten hebben weggewerkt.

Digitale hbo-schakelprogramma: Versoepel de overstap naar de master!

Studeer je aan een hbo-opleiding, en wil je je alvast voorbereiden op een instroom in de master Human Movement Sciences? Dan is het digitale schakelprogramma misschien wat voor jou! Dit programma is speciaal ontwikkeld voor hbo-studenten die tijdens hun hbo-bachelor het premaster-programma willen volgen. Binnen verschillende hbo-opleidingen is het mogelijk om dit schakelprogramma uit te voeren als onderdeel van de hbp-bachelor. Het is dus verstandig om na te gaan of dit aan jouw opleiding ook het geval is.

Het schakelprogramma is voor een groot deel digitaal beschikbaar, maar je kunt er ook voor kiezen om naar de Vrije Universiteit te komen om de betreffende vakken te volgen. Als je het complete schakelprogramma hebt afgerond, kun je direct doorstromen naar de master Human Movement Sciences.

Lees hier meer informatie over het HBO-schakelprogramma