Nederlands Tweelingen Register onderdeel van onderzoek naar gevolgen coronapandemie voor kinderen

Experts maken zich zorgen over de psychische gevolgen van de coronapandemie voor kinderen en jongeren. Met een subsidie van ZonMW gaat een multidisciplinair team van deskundigen én kinderen onderzoek doen.

08-10-2020 | 12:12

Kinderen ervaren lichamelijk gezien weinig tot geen negatieve gevolgen van de coronapandemie, maar de mentale en psychische gezondheid van hen is wel in het geding. Want hoe gaan ze om met bijvoorbeeld de sociale beperkingen van een lockdown? “We weten nog veel te weinig van de gevolgen van de coronapandemie voor kinderen. Maar het is heel belangrijk om eventuele risico’s en problemen te signaleren, zodat we jongeren die in de knel komen door een lockdown en andere maatregelen kunnen helpen”, aldus Arne Popma, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie van Amsterdam UMC.

Samenwerkingen
Dankzij een subsidie van € 500.000,- kan de huidige situatie in kaart gebracht worden. Maar liefst vier grote academische kinder- en jeugdpsychiatrie centra (Amsterdam, Leiden, Nijmegen en Groningen), twintig jeugdzorgcentra, twee grote langlopende populatiestudies Nederlands Tweelingen Register (NTR) aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en KLIK (Kwaliteit van Leven in Kaart), over psychosociaal functioneren en symptomen van kinderen die zijn behandeld in een ziekenhuis) én jongeren zélf zullen samen de effecten op korte en lange termijn van de coronapandemie onderzoeken.

De kracht van dit project zit hem in de samenwerkingen tussen de kinder- en jeugdpsychiatrie, jeugdzorg en grote langlopende populatiestudies. VU-hoogleraar Meike Bartels (hoogleraar Genetica en Welbevinden) benadrukt dat het Nederlands Tweelingen Register de ontwikkeling van kinderen in Nederland al meer dan 35 jaar volgt. “Zodoende kunnen deze data een goed beeld geven van mogelijke veranderingen in mentale gezondheid en welbevinden van Nederlandse kinderen voor, tijdens, en na de coronacrisis.”

Kinderen en jongeren
Tinca Polderman (projectleider DREAMS), leidt het project vanuit het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC: ”De recente lancering van het DREAMS cohort, waarin data van vier psychiatrische centra worden samengebracht, én de samenwerking met de jeugdzorgcentra, zorgt ervoor dat we ons kunnen richten op kinderen uit heel Nederland.” Deze coronapandemie is een nieuwe situatie voor kinderen en jongeren. De subsidie van ZonMw biedt een mooie kans om de huidige situatie, na de eerste coronagolf en intelligente lockdown, te inventariseren.

“Vooral voor kinderen en adolescenten met bestaande sociale, psychologische en/ of psychiatrische problemen is dit belangrijk onderzoek. We maken ons zorgen over de negatieve effecten, maar we krijgen ook signalen dat bij deze groep kinderen de mentale problemen, als angst en woede soms lijken te verminderen. Met deze studie kunnen we cijfers dwars door de verschillende jeugdsectoren heen verzamelen. En we gaan zowel de vragen als resultaten met jongeren samen uitwerken. Als er één groep is die kan meedenken over oplossingen, dan zijn het de jongeren zélf. Zij worden nog veel te weinig gehoord”, aldus Polderman.

Het onderzoek gaat half oktober van start. In de loop van volgend jaar worden de eerste resultaten verwacht.