40 duizend euro voor onderzoek naar het effect van het dragen van enkel-voet orthesen door kinderen met celebrale parese

Marije Goudriaan, Nadia Dominici, Andreas Daffertshofer (afdeling Bewegingswetenschappen) en hun medeaanvragers hebben €40.000,- subsidie toegewezen gekregen om onderzoek te doen naar het effect van het dragen van enkel-voet orthesen op de motorische controle van het lopen in kinderen met cerebrale parese.

11-08-2020 | 9:44

Celebrale parese (CP) is de verzamelnaam voor een aandoening waarbij iemand moeilijker kan bewegen omdat de spieren niet goed kunnen worden aangestuurd door een beschadiging in de hersenen. Die beschadiging is meestal al voor of tijdens de geboorte ontstaan. Kinderen met CP hebben moeite om te leren lopen. Een van de meest voorkomende behandelingen met een direct effect op het lopen, is het dragen van enkel-voet orthosen (EVO's). Dit zijn een soort spalkjes die gebruikt worden tijdens het lopen om het looppatroon te verbeteren. Marije en haar collega's zullen het effect van het dragen van EVO’s op (complexiteit van) motorische controle analyseren bij kinderen met CP tussen 2 en 6 jaar oud.

Het project ‘Optimizing motor control of gait in CP with early fitting of orthoses’ is een vervolg op de  Learn2Walk studie. De subsidie is toegewezen door het JKF Kinderfonds en Kinderrevalidatie fonds Adriaan Stichting. Zij zijn van mening dat het project een mooie zoektocht vormt naar het optimale startmoment van training met ortheses en hopen dat het leidt tot parameters waarmee de therapietrouw en de uiteindelijke motivatie om de vroege behandeling ook werkelijk vol te houden, gemeten kan worden.

Meer informatie over het project Optimizing motor control of gait in CP with early fitting of orthoses