Heb je gewoond in een jeugdinstelling? Werk mee aan onderzoek naar geweld

Een team van VU-pedagogen zoekt mensen die na 1975 tijd hebben doorgebracht in kindertehuizen of residentiële jeugdinstellingen, en over hun ervaringen willen praten.

11-01-2018 | 10:55

In opdracht van de commissie Onderzoek naar Geweld in de Jeugdzorg (Micha de Winter) doen VU-pedagogen een wetenschappelijk onderzoek binnen de sector Residentiële Jeugdzorg voor kinderen en jongeren die (tijdelijk) in een residentiële jeugdinstelling opgroeiden. De vraag is welke betekenis geweld heeft gehad in het dagelijks leven binnen de instellingen. Hoe werd dat beleefd door de jeugdigen? Hoe beleefden de medewerkers binnen de instellingen dit? Het doel is om inzicht te krijgen in de ervaringen, om mogelijke slachtoffers (h)erkenning te bieden en om geweld in de toekomst te kunnen voorkomen.

Heb jij na 1975 in een tehuis of residentiële jeugdinstelling gewoond en ben je ouder dan 18 jaar? Wil je vertrouwelijk vertellen over je ervaringen? Dan hopen we dat je contact met ons wil opnemen. De onderzoeker vertelt eerst wat het interview inhoudt. Je kunt dan alsnog besluiten al of niet mee te doen. Het interview vindt plaats waar jij het prettigst vindt.

Je kunt contact opnemen met onderzoeker Nienke Bekkema via e-mail: n.bekkema@vu.nl. Al je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Nienke Bekkema, John Exalto, Anton Renssen, Clasien de Schipper, Mirjam Oosterman, en staat onder leiding van Doret De Ruyter en Carlo Schuengel.