Behandeling spierarmoede bij ouderen blijft uit

09-10-2017 | 11:14

VU-hoogleraar Andrea Maier luidt de noodklok: “De behandeling van spierarmoede bij ouderen blijft uit door een gebrek aan geld, tijd en samenwerking tussen zorgverleners”. Twintig procent van de vijfenzestigplussers heeft last van spierarmoede (Sarcopenie), maar slechts een klein aantal ouderen wordt daarvoor behandeld. Ouderen met deze ziekte hebben meer kans op vallen, ernstige breuken, een sterk verminderde kwaliteit van leven en lopen het risico eerder te overlijden.

Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van VU-hoogleraar veroudering Andrea Maier en wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, VU medisch centrum, Universiteit Utrecht, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ziekenhuis Amstelland en de Universiteit van Melbourne. De resultaten zijn gepubliceerd in het online wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Beste behandeling
De zorg rondom deze aandoening moet volgens VU-hoogleraar Andrea Maier dan ook snel worden verbeterd: “In de eerste plaats moet er meer kennis komen bij zorgverleners over het bestaan van de ziekte. Daarnaast moeten artsen, fysiotherapeuten en diëtisten voor de beste behandeling beter samenwerken bij het stellen van de diagnose.” Uit het onderzoek blijkt dat slechts één op de vijf artsen voor het diagnosticeren overlegt met een fysiotherapeut en een diëtist. De 223 deelnemende behandelaren werden vijf maanden eerder nog bijgeschoold over de aandoening.

Geld, kennis en bewustzijn
Een van de meest genoemde knelpunten om de zorg te verbeteren is het ontbreken van de juiste apparatuur om spiermassa te meten. Maier: “Het is duidelijk dat financiële aspecten, zoals geld voor de aanschaf van zelfs relatief goedkope apparatuur, goede behandeling in de weg staan.” Zorgprofessionals hebben ook andere knelpunten gemeld, zoals gebrek aan tijd, voedingsstrategieën en bewustzijn bij andere zorgverleners. “Deze problemen moeten zo snel mogelijk worden weggenomen om de zorg voor ouderen met spierarmoede te garanderen”, aldus Andrea Maier.

Zeer vaak voorkomende ziekte
Spierarmoede is een steeds vaker voorkomende ziekte. Vanaf dertigjarige leeftijd verliezen mensen gemiddeld één procent spiermassa per jaar, waardoor iemand van tachtig nog maar de helft van de oorspronkelijke spiermassa kan hebben. Ongeveer 20 procent van de vijfenzestigplussers en 60 tot 70 procent van de verpleeghuisbewoners heeft hier last van. Spierarmoede is sinds oktober 2016 erkend als een ziekte door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De kennis hierover onder artsen ontbreekt echter nog vaak, terwijl de aandoening een van de belangrijkste oorzaken is van instabiliteit bij ouderen.