VU-onderzoeker Mathijs Hofmijster wint Sportinnovator Call 2016 met idee voor slimme kleding voor roeiers

Deze slimme roeioutfit moet de houding van roeiers corrigeren en lage rugklachten voorkomen.

12-10-2016 | 22:47

De prijs bedraagt 10 duizend euro en werd uitgereikt  tijdens het Nationale Sportinnovator Event XL in Eindhoven op dinsdag 11 oktober.

Alhoewel roeien als een gezonde sport wordt gezien komen overbelastingsblessures vrij veel voor. Met name de lage rug blijkt hiervoor erg gevoelig te zijn. Het percentage lage rugklachten als gevolg van roeien ligt rond de 32 procent. Uit het afstudeeronderzoek van Bewegingswetenschappen alumna en toproeister Kirsten Wielaard naar rugklachten, bleek de helft van de geteste 42 toproeiers een geschiedenis van lage rugklachten te hebben. Dit was een aanleiding voor Mathijs Hofmijster(Bewegingswetenschappen) om  een oplossing te bedenken die de lage rugklachten van roeiers voorkomt.

Slimme kleding voor juiste houding
Eerder onderzoek suggereert dat er een relatie bestaat tussen de houding van de rug van de roeier tijdens de roeislag en het al dan niet optreden van rugklachten. Mathijs Hofmijster: “Daarom willen we op zoek gaan naar manieren om door middel van slim aangepaste kleding de houding van roeiers  te corrigeren en waar mogelijk de rug te ondersteunen. Een dergelijke roeioutfit zou het lichaam kunnen helpen tijdens de roeibeweging in een optimale houding te houden en biedt tegelijkertijd zoveel mogelijk ondersteuning aan de rug.” Het project dat dankzij de prijs in pilot vorm uitgevoerd kan worden, is tevens een opstap naar vervolgonderzoek (zowel commercieel als wetenschappelijk) als het prototype van de kleding succesvol is.

Landelijke samenwerking
In relatief korte tijd kan op basis van input van sporters en sportmedische staf en de  reeds beschikbare onderzoeksresultaten van Kirsten Wielaard  een prototype van deze slimme roeioutfit worden ontworpen. De KNRB, Sportartsengroep, de HvA en de VU gaan hiervoor samenwerken met de Nederlandse sportkledingfabrikant Lorini, sinds 2015 kledingsponsor van de KNRB.

Sportinnovator
In opdracht van Minister Schippers van VWS heeft het Topteam Sport de Kennis- en innovatieagenda sport 2015-2020 opgesteld. In de agenda is de ambitie geformuleerd om het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten: voor de sport maar ook voor de wetenschap, economie en maatschappij. Om dit te realiseren is het programma Sportinnovator opgezet waarin samenhangende programmalijnen worden uitgevoerd. Met de Sportinnovator Calls konden vernieuwende  ideeën en projecten worden ingediend. Winnaars ontvangen financiering om hun idee uit te werken tot een werkend prototype of voor het vermarkten van hun reeds ontwikkelde innovatie.