De vele gezichten van leiderschap

Op welke kandidaat voor het Amerikaans presidentschap zou jij kiezen als je op basis van hun uiterlijk een keuze zou moeten maken? Kies je dan voor de mannelijke leider Donald Trump of kies je voor de vrouwelijke leider Hillary Clinton? Kies je voor een jeugdig ogende leider zoals Rubio of een oude rot in het vak zoals Biden.

15-12-2015 | 13:58

VU-hoogleraar Mark van Vugt en onderzoeker Allen Grabo (evolutionaire sociale psychologie) onderzochten de keuze van leiders op basis van gezichtskenmerken en schrijven erover in het wetenschappelijke tijdschrift Current Directions in Psychological Science.

De vele gezichten van leiderschap.gif

Veel psychologische studies hebben aangetoond dat gelaatsuitdrukkingen belangrijk zijn bij de keuze voor leiders. De evolutionaire-psychologie benadering suggereert dat de geschiktheid van leiderschap afhankelijk is van de match tussen uiterlijke kenmerken van de kandidaat en de behoeften van de potentiele volger. In de wetenschappelijke literatuur is voor deze benadering veel bewijs. Dat wordt in dit artikel besproken. In tijden van oorlog en conflict kiezen mensen liever een dominant, mannelijk persoon dan in  vredestijd, waar mensen juist een leider met meer vrouwelijke uitstraling kiezen die betrouwbaarheid uitstraalt. In tijden van verandering prefereren we een jong ogende leider, en in tijden van stabiliteit een oude uitziende leider.

Van Vugt en Grabo onderzochten of deze voorkeuren vanuit de evolutie zijn ontstaan, of dat het ons cultureel is aangeleerd. Ze beargumenteren dat gezichtskenmerken zoals dominantie. betrouwbaarheid en fysieke aantrekkelijkheid al door onze voorouders geassocieerd werden met succesvol leiderschap en dit vandaag de dag niet anders is bijvoorbeeld als we een politiek leider kiezen. 

Lees het artikel 'The Many Faces of Leadership: An Evolutionary-Psychology Approach'