VU-hoogleraar Sander Koole krijgt ERC Proof of Concept subsidie voor computergame en Start-up

De subsidie zet grensverleggend onderzoek om in commerciële en maatschappelijke toepassingen

28-09-2015 | 12:08

De European Research Council heeft een ‘Proof Of Concept’ subsidie toegekend van 150 duizend euro aan Sander Koole, hoogleraar klinische psychologie aan de faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen. Deze subsidie wordt gebruikt om een computergame te ontwikkelen die mensen helpt om hun boosheid en agressie te controleren. De game traint mensen om vermijdingsbewegingen te maken wanneer ze boze gezichten zien en leidt tot minder boosheid en agressie. Een nieuwe start-up zal de markt verkennen voor de game, waarvan het effect wetenschappelijk zal worden getoetst. De start-up verwacht eind 2017 resultaten te hebben.

Serious gaming
Uit het onderzoek van de groep van Sander Koole blijkt dat vermijdingsbewegingen leiden tot reducties in boosheid en agressie, vooral bij mensen met chronische woede. Daarnaast werd ook duidelijk dat deze vermijdingsbewegingen heel goed getraind kunnen worden. Dit zal gebeuren in de vorm van een ‘serious game’, een spel waarbij mensen nieuwe vaardigheden aanleren. Koole: ”Onbeheersbare boosheid en agressie liggen ten grondslag aan een scala van maatschappelijke problemen, van huiselijk geweld tot pesten en vandalisme. Onze game kan mensen helpen om sneller de rem te zetten op hun boosheid en agressie.” In de start-up wordt de game ontwikkeld, getest op effectiviteit en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.

Serious work
De nieuwe start-up en computergame geeft een extra impuls aan eMental Health en de Serious Gaming industrie, bedrijfstakken die de laatste jaren sterk in opkomst zijn in Nederland. In het 18 maanden durende project wordt samengewerkt met VU-hoogleraar Heleen Riper, de eerste Nederlandse hoogleraar eMental Health van de afdeling Klinische Psychologie. Het onderzoeksteam zal bestaan uit  van commercieel manager, een programmeur en een onderzoeker die de effectiviteit van de game zal meten. De game wordt ontwikkeld voor smart phones en tablets.

ERC Proof of Concept
Deze subsidie is niet voor iedereen toegankelijk, maar alleen bestemd voor wetenschappers die al een belangrijke Europese subsidie hebben ontvangen voor vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. In 2011 ontving Koole een prestigieuze Consolidator Grant van de European Research Council voor zijn vernieuwende onderzoek naar belichaamde emotieregulatie. Met behulp van deze subsidie richtte Koole het Amsterdam Emotion Regulation Lab op, waar hij met 12 medewerkers onderzoek verricht naar uiteenlopende aspecten van emotieregulatie.

Meer informatie over het Amsterdam Emotion Regulation Lab op hun website.