Tegels voor blinden en slechtzienden ook handig voor mensen met normaal zicht

Resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Gait & Posture.

01-09-2015 | 12:06

Signalen die door de tastzintuigen worden opgevangen (tactiele informatie), zoals ribbeltegels voor blinden en slechtzienden, kunnen het loopgedrag van mensen op een intuïtieve manier beïnvloeden. Mensen met normaal zicht kunnen beter rechtdoor lopen op ribbeltegels dan op normale (gladde) tegels. Dit blijkt uit onderzoek van de Veni-laureaten Sjoerd Bruijn en Myrthe Plaisier, verbonden aan de faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. De resultaten zijn gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Gait & Posture.

Valrisico
Er is wel een nadeel van het lopen op ribbeltegels. Deze tegels kunnen er voor zorgen dat mensen minder stabiel gaan lopen. De kans om dan te vallen neemt hierdoor toe. In de dagelijkse praktijk kunnen ribbeltegels bijvoorbeeld helpen om het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het lopen veiliger te maken. De onderzoekers doen wel de aanbeveling om het patroon op de ribbeltegels aan te passen, zodat de loopstabiliteit niet afneemt.

Onderzoekservaring voor Bachelor studenten

VU-onderzoekers Bruijn (onderzoek naar loopgedrag) en Plaisier (onderzoek naar tastwaarneming) werkten in dit onderzoek – gefinancierd vanuit hun NWO Veni-beurs -  samen met Bachelor studenten Bewegingswetenschappen Nanda Pluijter en Lieke de Wit. Het was voor beiden een bijzondere en leerzame ervaring: "Wij vonden het interessant om aan deze studie mee te mogen werken en we zijn hierdoor erg enthousiast geworden over het doen van onderzoek. Wat het extra leuk maakte, was dat we konden meten in een echte situatie en niet in een lab. Dankzij het gebruik van een mobiele telefoon als meetapparaat werd dit erg gemakkelijk."

Meer informatie:
Sjoerd BruijnMyrthe Plaisier | NWO