Training en evaluatie van loopvaardigheid helpt om veilig buiten te kunnen lopen

17-09-2019

15.45

Aula

Walking-adaptability assessment and training: steps towards clinical implementation

C. Timmermans

prof.dr. P.J. Beek, prof.dr. T.W.J. Janssen, dr. M. Roerdink, dr. C.G.M. Meskers

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Psychologie

Promotie

Training van het loop-specifieke aanpassingsvermogen is effectief, met betrouwbaar en valide resultaten. Deze training kan bovendien goed in de praktijk worden toegepast en wordt gewaardeerd door de deelnemers. Bewegingswetenschapper Celine Timmermans beveelt dan ook aan om de bruikbaarheid en effectiviteit van deze trainingsmethode, geïmplementeerd in de klinische praktijk, verder te onderzoeken. Zo kan inzicht worden gekregen in het belang en de mogelijkheden van specifieke loopvaardigheidstraining voor personen met loop en/of balansproblemen. Zo kan de kans op vallen tijdens het buiten lopen voor deze populatie worden verkleind.

Veilig buiten lopen
Om veilig buiten te lopen zijn aanpassingen aan de omgeving nodig, denk aan lopen door een drukke winkelstraat, kruispunten oversteken of obstakels op de stoep ontwijken. Timmermans: “Deze vaardigheid neemt doorgaans af met de leeftijd en moet opnieuw worden aangeleerd na een beroerte of het aanmeten van een beenprothese. Er is dus behoefte aan evaluatie en training van de loopvaardigheid, in het bijzonder het loop-specifieke aanpassingsvermogen.”

Timmermans onderzocht en ontwikkelde een nieuwe methode voor de evaluatie en verbetering van het loop-specifieke aanpassingsvermogen bij mensen met loop- en/of balansproblemen. Zij zette hiervoor de C-Mill en de Interactive WalkWay (IWW) in.