Pedagogische Wetenschappen

VU is verder kijken. Al sinds de oprichting in 1880 staat de VU voor een onderscheidende manier van wetenschap bedrijven. We vragen van onze ruim 23.000 studenten, onderzoekers, promovendi en medewerkers dat ze verder kijken: verder dan het eigenbelang, het eigen vakgebied, verder dan het bekende, verder dan het hier en nu. Pedagogische Wetenschappen is hier helemaal thuis: niet alleen onderzoeken we hoe ouders met hun kinderen omgaan en welke invloed onderwijs heeft op leren. We onderzoeken ook wat goede opvoeding is, en zinvol onderwijs.

Of het nou om opvoeden of leren gaat, voor elk van deze deelgebieden vergaren we inzichten waarmee we de maatschappij verder kunnen helpen. Denk alleen al aan het bevorderen van onderwijsprocessen, zoals e-learning, en methoden om ouders te begeleiden en hulpverleners te trainen in ontwikkelingspedagogiek. Ons Universitair Centrum is hierbij een effectieve aanjager, uniek in Nederland - én over de grens - waar het gaat om bewezen valorisatie en innovatieslagkracht.

Getriggerd? Graag stellen we je ter kennismaking twee van onze onderzoekers voor: Carlo Schuengel en Claudia van Kruistum. Claudia en Carlo vertellen je waarom zij 'verder kijken' zo boeiend, waardevol en leuk vinden.

Carlo Schuengel - 200x200Carlo Schuengel
Bij de sectie Ontwikkelingspedagogiek leid ik onderzoek naar opvoeding en de ontwikkeling van kinderen, mede vanuit de vraag hoe we opvoeders en kinderen kunnen helpen als het niet goed gaat. Hoe raar het ook klinkt, juist de 'zachte krachten' 
- zoals begrip en geduld voor een kind, emotionele steun, nabijheid en koestering -  leveren het hardste bewijs voor het belang van goede opvoeding.

Lees verder >Claudia van Kruistum Claudia van Kruistum Onderwijs: iedereen heeft er een mening over. Er wordt veel en vaak geroepen dat onderwijs anders moet. Door de eeuwen heen is onderwijs altijd onderhevig geweest aan veranderingen. Maar is een verandering wel altijd een verbetering? En wat is eigenlijk goed onderwijs?

Lees verder >Opleidingen

‘Wat leren jongeren van social media?', 'Hoe kunnen we kinderen die mishandeld worden het beste helpen?’ of ‘Wat kunnen we een jongere met een verstandelijke beperking bieden?'

In de bachelor- en masteropleidingen Pedagogische Wetenschappen benader je opvoeding en onderwijs vanuit verschillende wetenschappelijke theorieën en kijkt kritisch naar methoden die in de praktijk worden toegepast. Als pedagoog heb je een belangrijke maatschappelijke rol. Pedagogische vraagstukken raken persoonlijke levens en bepalen voor een groot deel de toekomst van nieuwe generaties.

Bekijk alle opleidingen van Pedagogische Wetenschappen >

Secties

De afdeling Pedagogische Wetenschappen bestaat uit de onderstaande secties.